В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били

...
В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били
Коментари Харесай

Радев блокира помощта за Украйна - наложи вето

В мотивите към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда.

 

В претекстовете си президентът акцентира, че не са взети поради нито военновременните задания, вменени на Министерството на вътрешните работи, нито потребностите на Главните дирекции " Гранична полиция " и " Пожарна сигурност и сигурност на популацията ".

 

" Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се употребява точно при защитата на българската граница и за оказване на помощ на популацията при бедствия и повреди, в това число в мъчно налични зони ", показва Радев.

 

" Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските жители следва да бъдат първокачествен приоритет ", добавя в претекстовете си Радев.

 

Той напомня последните наводнения в Карловско и Царево, когато Министерство на вътрешните работи още веднъж е разчитало на Българската войска. " Случаите, когато службите за отбрана на популацията ще се сблъскват с сходни провокации ще зачестяват и това постанова укрепването, а не отслабването им ", добавя президентът.

 

Споразумението за даване на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година

 

На 22 ноември, на първо и второ четене, с наличното към нея въоръжение. Ратификацията поддържаха 131 народни представители, " срещу " бяха 49, а един депутат гласоподава с „ въздържал се “. Против ратификацията бяха депутатите от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". " За " гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България ", Движение за права и свободи и седем депутати от групата на " ИТН ". Един от депутатите на Българска социалистическа партия гласоподава с " въздържал се ".

 

По време на дебата в зала преди утвърждение на спомагателната помощ, министърът на защитата Тодор Тагарев подсети, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са употребявани по време на Възродителния развой за осъществяване на вътрешни функционалности.

 

В отчет на Комисията по отбрана се показва, че със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на МBP.

 

От началото на войната на Русия в Украйна до момента нееднократно се организираха цивилен митинги против президента Радев поради проруските му позиции и дейности. Много пъти беше желан и неговия импиймънт.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР